REFUGI D'EN BEYS - PIC D'ESQUINE D'ASE - ÊTANG DE NAGUILLE (22 i 23 de juliol)

Última sortida abans de l'aturada del mes d'agost amb baixes sensibles de la colla habitual. 

Sortim de Centelles a les 8 del matí de dissabte, no cal que matinem molt, l'objectiu del dia és arribar al refugi d'en Beys on dormirem per intentar fer cim el diumenge.

Arribats al aparcament al final de la vall d'Orlu, deixem un cotxe a les Forges d'Orlu per estalviar-nos la pujada per pista fins el pàrquing de dalt, sortim seguint un GR. 

El camí comença per un bosc, puja poc a poc però de forma continuada fins uns terrenys de pastura on trobem unes vaques amb els collars de les esquelles amb vistosos colors i dibuixos. 

Reserva nacional d'Orlu



Continuem pujant per bon camí, de tant en tant trobem un que altre ressalt més dret que la resta del camí. 





El camí està molt ben senyalitzat. En unes tres hores i mitja arribem a l'estany d'en Beys amb el refugi a la vista. Ens aturem a la vora del llac on alguns fem un bany aprofitant la calor i dinem una mica. 

Estany i refugi d'en Beys
Després de dinar en poc més de 5 minuts arribem al refugi d'en Beys.

Passem la resta de la tarda al refugi, fent petar la xerrada, prenent alguna cosa o fent cua per la dutxa. 

A les 7 del vespre a sopar. S'ha de notar d'alguna manera que estem a França.

Anem a dormir d'hora que l'endemà hem de matinar.

...

Els despertadors sonen a les 6 del matí. Ens han dit que no ens poden donar l'esmorzar abans de les 6:30. Esmorzem ràpid i sortim.

Continuem pel GR fins una cruïlla molt ben indicada, on prenem el camí que surt a la nostra dreta que ens portarà cap a la collada d'en Beys.




La pujada dins la collada d'en Beys és dreta, per sort anem d'hora i encara no fa gaire calor. Les llums a aquesta hora del dia són increïbles. Val molt la pena llevar-se d'hora per gaudir de les primeres llums del dia.



Quan arribem al coll d'en Beys s'ens obre davant nostre el circ dels estanys de Peyrisses, tancat pels pics de Peyrisses, Nabre i Esquine d'Ase units per una cresta que ens fa somniar en una possible futura aventura. 




Hem de baixar prop de 200 metres per arribar al primer dels estanys de Peyrisses que vorejarem deixan-lo a la nostra esquerra, per tornar a guanyar altitud. Al final del primer estany ens enfilem ràpidament per una empinada canal d'herba per arribar a l'altura del segon estany.
Arribats a l'estany superior de Peyrisses el deixem a la nostra dreta, després de vorejar-lo i continuar guanyant altitud trobem un nou ressalt que superem per una altra canal, sempre intentant evitar els pedregars en la mesura de les possibilitats. Guanyem altitud ràpidament.

Pugem amb tendència a la nostra dreta per assolir el coll que veiem a la dreta del cim. Arribats al coll tenim una fantàstica vista de la Dent d'Orlu que sobresurt de la boira i la presa de l'estany de Naguille.




La Dent d'Orlu i l'estany de Naguille



Ja som prop del cim. Girem a l'esquerra per encarar les darreres pendents. En poca estona assolirem el nostre objectiu.




Dalt del cim mengem una mica i fem la foto de grup. Decidim no encantar-nos gaire pel risc de tempestes que dóna la previsió de la meteo per aquesta tarda de diumenge.



Al cim de l'Esquine d'Ase







Estanys de Peyrisses


De baixada decidim anar a fer el cim que tenim al costat, amb un parell de passos de grimpada i sense massa dificultat en Josep Mª, en Roger Grau, en Marc i jo fem el segon cim mentre els altres estan començant a baixar.



A partir d'aquí ja només ens queda una llarga baixada. Prop de 1800 m de desnivell negatiu d'una tirada. Desfem el camí fins a l'estany de Peyrisses de baix i d'allà seguim unes fites que ens portaran fins a retrobar-nos amb el camí marcat amb pintura groga i vermella del Tour de les Montagnes d'Ax.


El camí va alternant ressalts de fort pendent amb trams més planers. Arribats a l'estany de Naguille fem una breu aturada per dinar.

Aquí tenim una visió intrigant de la boira saltant per sobre de la presa de l'estany de Naguille.

Seguim el camí de baixada vorejant el llac, quan ens apropem a la presa entrem dins la boira. Continuem baixant el camí molt ben marcat.





Des de Naguille a les Forges d'Orlu ens queden 1000 m de baixada. Anem alternant llaçades en ziga-zaga que ens fan perdre altitud ràpidament amb altres trams pràcticament plans. Portem més de 10 hores i les forces comencen a anar justes.

Per acabar-ho d'amanir tot plegat es comencen a sentir alguns trons que amenacen una pluja inmminent. Tenim sort i arribem al cotxe sense mullar-nos. Han caigut quatre gotes mentre caminavem per dins una fageda tan espessa que han impedit que ens mullessim.

Ens ha anat pels pèls. Abans d'arribar a Orlu ha començat a ploure amb insistència.

De tornada cap a casa parem a Puigcerdà a sopar alguna cosa.

Cap a les 11 de la nit arribem a Centlles. Ha estat un cap de setmana genial.

Powered by Wikiloc








Comentaris